نسبتهای مالی چیست؟
در بسیار از موارد، صرفاً نمیتوان با گفتن این جمله که "شرکت از وضعیت مالی مناسب یا نامناسبی برخوردار است" تصویری شفاف و قابل اتکا درباره وضعیت مالی شرکت به ذینفعان آن ارائه نمود. نسبتهای مالی ابزارهایی هستند که میتوان با استناد به آنها درباره سلامت مالی یک بنگاه اقتصادی تصمیمگیری کرد.
نسبتهای مالی (Financial Ratio)
در واقع بهمنظور بررسی دقیق وضعیت یک شرکت در مقایسه با سایر شرکتهای مشابه و صنعتی که در آن فعالیت میکند، باید بتوان با استفاده از ابزارهایی مناسب، شواهدی قابل اتکا در خصوص وضعیت مالی، عملکرد مالی و جریانهای نقدی شرکت ارائه نمود و این ارقام و اعداد بدست آمده را با سایر نتایج مربوط به رقبا مقایسه کرد.
نکتههایی که مطرح میشود این است که: چگونه باید از این اعداد و ارقام برای ارزیابی سلامت مالی یک شرکت استفاده کنیم؟
اینجاست که موضوع نسبتهای مالی (Financial Ratios) مطرح میشود.
نسبتهای مالی ابزارهایی هستند که میتوان با استناد به آنها درباره سلامت مالی یک بنگاه اقتصادی تصمیمگیری کرد. از جمله مهمترین و رایجترین نسبتهای مالی میتوان به این موارد اشاره کرد:
- نسبتهای نقدینگی (Liquidity Ratios)
- نسبتهای سودآوری (Profitability Ratios)
- نسبتهای اهرمی (Leverage Ratios)
1- نسبتهای نقدینگی:
با استناد به این نسبتها میتوان میزان توانایی یک شرکت در بازپرداخت بدهیها را برآورد نمود. از جمله رایجترین نسبتهای نقدینگی میتوان به نسبت جاری (Current Ratio) اشاره نمود. این نسبت در واقع نشان میدهد که چه میزان از داراییهای یک شرکت را میتوان طی 12 ماه آتی بهسادهگی به وجه نقد تبدیل کرد تا از این طریق بتوان بدهیهای آن را که طی مدت زمان 12 ماه آتی سررسید میشوند پرداخت نمود. هرچه نسبت جاری بالاتر باشد، شرکت در وضعیت باثباتتر و بهتری قرار دارد.
2- نسبتهای سودآوری:
با توجه به نتایج حاصل از نسبتهای سودآوری، میتوان درباره میزان توانایی شرکت در کسب سود تصمیمگیری نمود. از جمله نسبتهای سودآوری میتوان به نسبت حاشیه سود (Profit Margin Ratio) اشاره کرد. این نسبت نشان میدهد سودی که توسط شرکت با توجه به حجم فروش آن کسب شده است به چه میزان است. بهطور معمول هر اندازه این نسبت بالاتر باشد، شرکت در وضعیت بهتری قرار دارد و نشانگر آن است که در یک حجم فروش مشخص، شرکت به سود بالاتری دست یافته است.
نسبتهای سودآوری
3- نسبتهای اهرمی:
با استناد به این نسبتها میتوان از میزان تأمین مالی که شرکت از آن در چرخه کسب و کار خود استفاده نموده است آگاهی یافت. یک نمونه از این نسبتها، نسبت بدهی (Debt Ratio) است که با استناد به نتایج آن میتوان دریافت که چه میزان از داراییهای یک شرکت از طریق دریافت وام و تأمین مالی خریداری شده است. معمولاً هنگامی که نسبت بدهی یک شرکت پایین است، شرکت از وضعیت و سلامت مالی بهتری برخوردار است.
نسبتهای اهرمی
شما میتوانید برای یادگیری نسبتهای مالی در کلاسهای آموزشی دوره عالی پرورش مدیر مالی و یا دوره سرپرستی امور مالی در آموزشگاه حسابداری حسابداران خبره PACT شرکت کنید.