مهارتهای لازم برای مشاور کسب و کار
یکی از مهارتها و مشاغلی که در سالهای اخیر رواج پیدا کرده است، مشاوره کسب و کار نام دارد. این جایگاه شغلی در سالهای اخیر به قدری اهمیت پیدا کرده است که بسیاری از کارآفرینان موفق دنیا نیز از یک مشاور کسب و کار کمک میگیرند. بسیاری از صاحبان مشاغل و کسب و کارها و فعالان اقتصادی با مشکلاتی دست و پنجه نرم میکنند با به دنبال ارتقای شرایط خود هستند (بازار کار رشته MBA).
به همین دلیل این افراد از مشاوران کسب و کار کمک میگیرند تا بتوانند با استفاده از راهنماییها و تجارب آنها در مسیر رشد و پیشرفت قرار بگیرند. اما یک مشاور کسب و کار خوب باید دارای ویژگیها و مهارتهایی باشد که در این مقاله با مهارت های مشاور کسب و کار برای کمک به فعالان اقتصادی و صاحبان مشاغل آشنا میشویم.
شرح وظایف یک مشاور کسب و کار
از زمانی که یک فرد برای راهاندازی یک کسب و کار یا فعالیت اقتصادی تصمیم میگیرد تا زمانی که رسما آن را برپا کند، مسیر پیشرفت را شروع کرده است و در این مسیر با مشکلات زیادی روبرو میشود. پیش از آشنایی با مهارت های مشاور کسب و کار باید به این نکته اشاره کرد که یک مشاور کسب و کار وظیفه دارد که با تکیه بر دانش و تخصص خود، صاحبان کسب و کار را راهنمایی کند تا آنها بتوانند با مشکلات کمتری کسب و کار را راهاندازی کنند. در واقع یک مشاور باید همواره مانند چراغ راه برای صاحبان کسب و کار عمل کند.
از مهمترین وظایف مشاور کسب و کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارائه راهحلهای منجر به افزایش درآمد کسب و کار
- تعیین روشهای مناسب برای بازاریابی کسب و کار (آموزش مفاهیم اولیه و اصول بازاریابی)
- شناسایی راههای افزایش اعتبار برند
- تعیین استراتژیهای لازم برای کسب و کار در راستای افزایش سهم بازار
- ارائه راهحلهای کاربردی به منظور کاهش هزینههای اولیه
چطور باید مشاور کسب و کار شویم؟
مسیر یادگیری و اشتغال در جایگاه مشاور کسب و کار
افرادی که قصد دارند شغل مشاور کسب و کار را به عنوان شغل آینده خود انتخاب کنند به غیر از مهارت های مشاور کسب و کار باید یاد بگیرند که چگونه یک مشاور باشند. اولین قدم برای تبدیل شدن به یک مشاور خوب شرکت در دورههای آموزشی معتبر به این منظور است. در قدم دوم پس از کسب دانش اولیه لازم در این زمینه، کسب تجربه الزامی است.
افرادی که قصد دارند در دنیای مشاوره و به عنوان مشاور کسب و کار فعالیت کنند باید از طرق مختلف به کسب تجربه بپردازند. یکی از راههای افزایش تجربه در این زمینه کارآموزی کردن در کنار مشاورین خبره و با تجربه در این زمینه است تا بتوان دانش تجربی خود را ارتقا داده و برای ورود به بازار کار به عنوان یک مشاور حرفهای آماده شد.
بیشتر بخوانید: رشته MBA برای چه کسانی مناسب است؟
بازار کار و درآمد مشاور کسب و کار
مشاورین کسب و کار افرادی هستند که میتوانند با تکیه بر دانش و مهارت های خود راهنماییهای لازم برای کسب و کارها در راستای رسیدن به موفقیت را ارائه نمایند. با توجه به مهارت های مشاوره کسب و کار و توانایی افراد فعال در این زمینه، بازار کار خوبی ایجاد شده است. رشد روزافزون استارتاپها در حوزههای مختلف شرایطی را فراهم کرده است که این کسب و کارها برای ورود به بازار کار و دستیابی به موفقیت نیاز به یک مشاور در کنار خود دارند.
از نظر درآمد، مهارت های مشاور کسب و کار و میزان تخصص و تجربه او است که تعیین کننده درآمد خواهد بود. هر چه یک فرد این ویژگیها را در سطح بالاتری داشته باشد، بدون شک درآمد بیشتری به دست خواهد آورد.
با شرکت در دورههای مدیریت کسب و کار (دوره mba و دوره dba) میتوانید تواناییها و مهارتهای خود را در بازار کار و محیط کاری، محک بزنید.
مهارت های مشاور کسب و کار
بدون شک افراد برای ورود به شغل مشاور باید مهارت های مشاور کسب و کار را کسب کرده باشند تا بتوانند به خوبی در این جایگاه شغلی ایفای نقش کنند. از جمله مهارت های لازم برای جایگاه شغلی مشاور کسب و کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شنونده بودن
- صبر بالا
- توانمندی در جستجوی اطلاعات مختلف
- توانایی در برقراری ارتباط مؤثر
- شناخت کافی نسبت به کسب و کارها و شرایط هر یک
- بهرهمندی از مهارت مصاحبه و پرسشگری
- قدرت بیان بالا
- توانایی هدفگذاری و برنامهریزی
در ادامه با چند نمونه از مهمترین مهارت های مشاور کسب و کار که میتواند یک فرد را در این زمینه به فردی حرفهای تبدیل کند آشنا میشویم.
مدرک تحصیلی
یکی از مهمترین و اصلیترین مهارت های مشاوره کسب و کار مدرک تحصیلی است. شرکتها و بنگاههای مشاوره معمولا از داوطلبان برای شغل مشاور کسب و کار مدرک تحصیلی طلب میکنند. معمولا بیشتر این شرکتها و بنگاهها انتظار ارائه مدرک درجه یک و دو توسط داوطلبان دارند. داشتن مدارک دورههای دوره MBA، دوره DBA، دوره آموزش حسابداری، دوره مدیریت مالی و... میتواند برای کارفرماهای مختلف، در اولویت انتخاب کارمند و مشاور باشد.
تجربه کاری برای شغل مشاور کسب و کار، اهمیت ویژهای دارد و باید در کنار دانش به کسب تجربه هم فکر کنید
تجربه کاری
یکی دیگر از مهارت های مشاور کسب و کار که از اهمیت بالایی در دستیابی به موفقیت برخوردار است، تجربه کاری فرد به حساب میآید. در واقع در نظر کارفرمایی که شناخت قبلی در مورد مشاور ندارد، مشاور ایدهآل فردی است که در زمینه مورد مشاوره یا حتی در زمینههای مشابه با آن از تجربه عملی خوبی برخوردار باشد. در واقع افرادی که در یک زمینه تجربه خوبی داشته باشند به جای پرداختن به مشکلات اصلی سراغ موارد کم اهمیتتر نخواهند رفت. همچنین افرادی که از تجربه عملی بالایی برخوردار هستند مهارت های قویتری برای ارائه و کار تیمی دارند.
رهبری و ابتکار عمل
به عنوان یکی از مهارت های مشاوره کسب و کار که ویژگیهای مهم به حساب میآید میتوان به قدرت مدیریت و رهبری تیم اشاره کرد. مشاور خوب به هیچ وجه نباید در امور مدیریتی مشتری دخالت کند اما باید بتواند تیم را در چالشی که در رفع مشکل با مشتری دارد به خوبی هدایت و رهبری کند.
در شرایطی که حتی افراد ممکن است به عنوان مشاور به صورت مداوم با سایر افراد همکاری کنند، استفاده از مهارت های رهبری و توانایی به وجود آوردن ایدههای خود در کنار استفاده از استدلالهای منطقی ضرورت دارد. در واقع یکی از مهارت های مشاور کسب و کار بهبود یا تعمیر جنبههای یک کسب و کار یا تجارت است. مالکان و صاحبان مشاغل و کسب و کارها از مشاور انتظار دارند تا به آنها بگوید که برای بهتر شدن باید چه کارهایی انجام دهند.
قدرت ارائه خوب
با توجه به اینکه کارفرمایان و صاحبان کسب و کار دستمزد قابل ملاحظهای را به مشاور پرداخت میکنند، توقع دارند که فردی را به عنوان مشاور انتخاب کنند که به جزئیات علاقه نشان داده و استانداردهای بالایی را از زمان شروع به کار رعایت کند. یکی از مهارت های مشاور کسب و کار این است که نشان دهد که نسبت به وظیفه خود شناخت کافی دارد و بتواند به خوبی تواناییها و مهارت های خود را به کارفرمایان ارائه کند.
آگاهی از کسب و کارها و صنایع مختلف
شاید بتوان به جرأت گفت که یکی از اصلیترین و کلیدیترین مهارت های مشاوره کسب و کار شناخت و آگاهی کافی از کسب و کارها و صنایع مختلف است. در واقع توانایی یک مشاور در درک سریع اصول یک صنعت یا تجارت و نحوه عملکرد آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
سخن آخر
راهاندازی و شروع یک کسب و کار و تجارت با مشکلات و چالشهای متفاوتی روبرو است که در صورت موفقیت در پشت سر گذاشتن این چالشها، کسب و کار میتواند با بدست آوردن سهم از بازار در مسیر رشد و تعالی قرار بگیرد. به همین دلیل استفاده از مهارت های مشاور کسب و کار که در دوره mba آموزشگاه حسابداری پکت به شما یاد داده میشود، از زمان شکلگیری ایده تا راهاندازی آن میتواند به تعیین راهکارهای لازم برای مقابله با این چالشها و مشکلات کمک شایانی بکند.