تحلیل کسب و کار چیست و تحلیل گر کسب و کار کیست؟
در دنیای امروز که کسب و کارهای مختلفی در حوزههای متفاوت مشغول به فعالیت هستند، به صورت مداوم با فرصتها و تهدیدهای مختلفی روبرو میشوند که میتوانند بر آینده کسب و کار تأثیر جدی داشته باشند.
در صورتی که کسب و کارها نتوانند فرصتهای پیش رو و تهدیدهای موجود را شناسایی کرده و از آنها به خوبی استفاده کنند، محکوم به شکست میشوند. اما در صورتی که یک کسب و کار بتواند فرصت و تهدیدها را به خوبی شناسایی کرده و آنها را در مسیر درست هدایت کند، به موفقیت دست پیدا خواهد کرد.
در این مقاله از آموزشگاه حسابداری پکت به تحلیل کسب و کار، از روشهایی که میتواند با شناسایی دقیق فرصتها و تهدیدها و هدایت صحیح آنها، کسب و کارها را در مسیر موفقیت قرار دهد.
تحلیل کسب و کار چیست؟
اگر بخواهیم تعریف صحیحی از تحلیل کسب و کار ارائه دهیم باید گفت که شناخت الزامات پیشبینی تهدیدها و شناسایی فرصتها و استفاده صحیح از آنها به منظور رشد و بهبود شرایط کسب و کار است. در واقع در تحلیل کسب و کار نیازها شناسایی شده و راه حل برای مشکلات مختلف موجود ارائه میشود.
با استفاده از تحلیل کسب و کار، صاحبان مشاغل و کسب و کارها میتوانند به درک صحیحی از ساختار، سیاستها و عملیات سازمان خود دست پیدا کنند. این مفهوم کمک میکند که بتوانند در مسیر دستیابی به اهداف خود در کسب و کار، راهحلهای مناسب را نیز پیدا کرده و اجرایی کنند.
بیشتر بخوانید: مهارتهای لازم برای مشاور کسب و کار
تحلیل کسب و کار
جان فلو عنوان میکند که افراد در زمان راهاندازی یک کسب و کار کوچک یا بزرگ باید این آگاهی را داشته باشند که برای رسیدن به اهداف خود چگونه عمل میکنند؛ این آگاهی همان مفهوم تحلیل کسب و کار است. در این مفهوم تعریف تواناییهای کسب و کار در ارائه خدمات و محصولات به ذینفعان داخلی الزامی است.
برای دستیابی به یک تحلیل درست و جامع از کسب و کار باید برنامهریزی دقیق در جهت دستیابی به اهداف و مقاصد وجود داشته باشد و همچنین نحوه تعامل با ذینفعان و همچنین واحدهای مختلف درون سازمانی نیز به خوبی تعریف شده باشد.
اهمیت تجزیه و تحلیل کسب و کار چیست؟
یکی از بهترین ابزارها به منظور کسب اطمینان از رشد و موفقیت یک کسب و کار در آینده، تحلیل کسب و کار است. در واقع زمانی صاحبان یک شغل یا کسب و کار میتوانند روندهای مختلف موجود را بهبود دهند که فعالیتهای مختلف خود را به خوبی تجزیه و تحلیل کرده و برای آنها راه حلهای مناسبی ارائه داده باشند.
اهمیت تحلیل کسب و کار
استفاده از تحلیل کسب و کار باعث افزایش نرخ بازگشت سرمایه ROI میشود. با توجه به اینکه تحلیل گر کسب و کار بخشهایی از سازمان را که در گذشته سودی نداشته و حتی در مواردی باعث از دست رفتن زمان و سرمایه شده را شناسایی کرده و راهحلهای مناسب برای جلوگیری از هدر رفت سرمایه ارائه میدهد، در نتیجه باعث افزایش نرخ بازگشت سرمایه میشود.
یکی از مهمترین مزیتهای تحلیل کسب و کار این است که میتواند در توسعه و رشد کسب و کار نقش بسزایی ایفا کند. این ابزار کمک میکند که یک کسب و کار به صورت مداوم در یک مسیر صحیح حرکت کرده و از پرداختن به مسائلی که ضرورتی ندارند نیز جلوگیری میکند.
تحلیل گر کسب و کار کیست؟
پیشرفتهای چشمگیر فناوری در طول سالها و دهههای اخیر باعث ایحاد تحول در بسیاری از کسب و کارها شده و شرایطی را فراهم کرده تا آنها با استفاده از راهحلهای مبتنی بر فناوری اطلاعات، انواع مشکلات و چالشهای موجود را رسیدگی کنند. به همین دلیل بسیاری از مشاغل و کسب و کارها در سراسر جهان متقاضی استخدام افرادی هستند که بتوانند با استفاده از فناوریهای جدید به عنوان تحلیل گر کسب و کار فعالیت کرده و زمینه رشد و پیشرفت کسب و کار را فراهم نمایند.
اما تحلیل گر کسب و کار کیست و چه وظایفی بر عهده دارد؟ افرادی که به عنوان تحلیل گر کسب و کار در سازمانهای مختلف استخدام شده و مشغول به فعالیت میشوند افرادی هستند که با دانش خود میتواند شرایطی را فراهم کنند که اثربخشی یک کسب و کار از طریق تصمیمات مبتنی بر داده و اطلاعات به حداکثر میزان ممکن برسد.
بیشتر بخوانید: مدل کسب و کار یا بیزینس مدل چیست؟
تحلیلگر کسب و کار
این افراد میتوانند از دادهها و اطلاعات مختلف استفاده کرده و بر اساس آنها تغییرات قالب توجهی در بخشهای مختلف یک کسب و کار یا سازمان به وجود آورند. این تغییرات در بخشهای مختلف سازمان از فناوری اطلاعات و ارتباطات گرفته تا ساختارهای سازمانی یا توسعه کارکنان میتوانند ایجاد شوند.
امروزه با توجه به اینکه تمامی کسب و کارها درصدد افزایش میزان کارایی و کاهش هزینههای خود به منظور دستیابی به رشد و توسعه هستند، تجزیه و تحلیل کسب و کار به یکی از مهمترین فعالیتهای آنها تبدیل شده است. افرادی که به عنوان تحلیل گر کسب و کار فعالیت میکنند هر روز با فرصتها و چالشهای جدید مواجه میشوند که تنها با کمک مهارتهای خود میتوانند آنها را پشت سر بگذارند.
مهمترین وظایف یک تحلیلگر کسب و کار کدامند؟
اصلیترین وظایف افرادی که به عنوان تحلیل گر کسب و کار در سازمانهای مختلف فعالیت میکنند، شناسایی حوزههای مختلف تجاری در راستای افزایش کارایی و تقویت فرایندهای تجاری است. اما وظایف افراد شاغل در حوزه تحلیل کسب و کار تنها به این مورد محدود نشده و وظایف دیگری دارند که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- شناسایی نیازها و الزامات عملکردی و فنی کسب و کار و اولویتبندی آنها
- استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات مانند SQL و Excel (آموزش حسابداری در اکسل) به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات و دادههای کلان
- ترسیم نمودارها و جداول مختلف به منظور تجسم دادهها و اطلاعات
- ایجاد مدل مالی کارآمد و دقیق (مدل سازی مالی چیست؟) به منظور حمایت از تصمیمات تجاری کسب و کار
- برخورداری از درک صحیح نسبت به استراتژیها، اهداف و الزامات کسب و کار
- برنامهریزی در راستای اجرای معماری سازمانی در کسب و کار
- پیشبینی و بودجهبندی بر اساس تحلیل واریانس و تحلیل مالی
وظایف تحلیلگر کسب و کار
کلام آخر
بدون شک کسب و کارها و مشاغل مختلفی که امروزه در بازار به شدت رقابتی موجود در حال کار و فعالیت هستند، به دنبال دستیابی به اهداف کلان خود و رشد و پیشرفت در حوزه مربوط به فعالیت خود هستند. دستیابی به بسیاری از اهداف، با دنبال کردن دورههایی مانند دوره mba و دوره dba که شما را با زیر و بم مدیریت اجرایی کسب و کار، آشنا میکند، انجام پذیر است. این کسب و کارها در مسیر حرکت خود با تهدیدها و فرصتهای متعددی روبرو میشوند که شناسایی دقیق تهدیدها و ارائه راه حل مناسب برای آنها و همچنین استفاده بهینه از فرصتهای بدست آمده، اصلیترین عامل موفقیت آنها در این مسیر خواهد بود. تحلیل کسب و کار ابزاری است که صاحبان مشاغل و سازمانهی مختلف میتوانند با استفاده از آن این تهدیدها و فرصتها را شناسایی کرده و با ارائه راهکارهای عملی زمینه حرکت کسب و کار در مسیر رشد و موفقیت را فراهم کنند.