پلمپ دفتر حسابداری چیست؟
بر اساس قانون، تمامی مشاغل، شرکتها، موسسات، تجار و... باید تمامی معاملات و مبادلات مالی خود را در دفاتر رسمی ثبت کنند. این دفاتر را با نام دفاتر پلمپ شده موسسه نیز میشناسند. پس شناخت پلمپ دفاتر قانونی حسابداری برای تمامی شرکتها اهمیت بسیاری دارد. در این مقاله با آموزشگاه حسابداری حسابداران خبره همراه باشید تا پلمپ دفاتر حسابداری را بهتر بشناسید.
پلمپ دفاتر حسابداری
پلمپ دفاتر چیست؟
تمامی سازمانها، شرکتها، موسسات و... که موظف به پرداخت مالیات هستند، باید تمامی نقلوانتقالها و همچنین فعالیتهای مالی خود را در محلی مشخص ثبت کنند. قانون برای این کار، دفاتر پلمپ را در نظر گرفته است. تمامی افراد و شاغلین صنایع مختلف باید دفاتر پلمپ را از سازمان امور مالیاتی تحویل بگیرند و از آنها استفاده کنند.
این دفاتر برای مشخص کردن فعالیتهای مالی هستند. تمامی افراد و شرکتها باید این دفاتر را پر کرده و تکمیل نمایند. دفاتر بهصورت 50، 100 و 150 برگی ارائه میشوند. تمامی شرکتها و موسسات باید کارکرد مالی خود را با تکمیل دفاتر تجاری یا همان پلمپ دفاتر اعلام نمایند.
در صورتی که شرکتی این کار را انجام ندهد، شرکت علی الراس خواهد شد. علی الراس شدن، باعث ایجاد هزینههای اضافی برای شرکت میشود. پس حتی اگر شرکت فعالیت مالی خاصی ندارد هم باید این دفاتر را تکمیل نمایید. حال شاید از خودتان بپرسید که چرا به این دفاتر، دفاتر پلمپ شده موسسه میگویند؟ دلیل این نامگذاری آن است که تمامی صفحات این دفاتر در اداره مالیات کشور و اداره ثبت، پلمپ میشوند.
انواع دفاتر مالی
دفاتر مالی انواع مختلفی دارند. بهصورت کلی میتوان گفت که دفاتر رسمی به چهار دسته مختلف تقسیم میشوند:
- دفاتر رسمی روزنامه
- دفاتر رسمی کل
- دفاتر رسمی دارایی
- دفاتر رسمی کپیه
در همین رابطه بخوانید: آموزش ثبت های حسابداری
دفاتر رسمی روزنامه
در بین انواع دفاتر رسمی قانونی، دفتر روزنامه اهمیت بسیاری دارد. برای پلمپ دفاتر حسابداری، با این دفتر سروکار خواهیم داشت. تمامی تجار، شرکتها و موسسات باید تمامی امور مربوط به بدهکاری، بستانکاری، معاملات تجاری، اسناد معاملات، ظهرنویسی و... را در این دفتر وارد نمایند. تمامی مبالغی که برای مخارج شخصی برداشت میشوند و همچنین امور صادرات و واردات باید در این دفتر قید شوند. دفتر روزنامه را به دو بخش روزنامه عمومی و روزنامه اختصاصی تقسیم میکنند.
دفتر روزنامه عمومی دفتری است که در آن شرکتها کلیه معاملات مالی و همچنین موارد مربوط به آنها را باید ثبت کنند. ثبت دقیق این اطلاعات اهمیت بسیاری دارد. دفتر روزنامه اختصاصی به دفتری میگویند که بر اساس نوع معاملهها و به تفکیک مورد استفاده قرار میگیرند.
دفاتر رسمی کل
دفاتر کل از جمله دفاتری هستند که برای پلمپ دفاتر حسابداری تجاری از آنها استفاده میشود. دفتر کل به دفتری میگویند که همه عملیات مالی که در دفتر روزنامه ثبت شده است را به آن منتقل میکنند. خاصیت اصلی دفتر کل این است که بر اساس نحوه نگارش آن میتوان مانده حساب و صورتهای مالی را به دست آورد.
در دفتر کل حسابداری، به ازای هر حساب، یک صفحه وجود خواهد داشت. به این ترتیب هر تاجر باید حداقل هفتهای یک بار معاملههای را در دفتر روزنامه بررسی نمایید و نوع معامله را مشخص نماید. سپس در صفحهای مخصوص در دفتر کل، آن معامله را وارد کند.
دفتر کل حسابداری، ستونهای مختلفی دارد که باید مطابق با دفتر روزنامه پُر شود
دفتر رسمی دارایی
تجار باید هر سال لیست کاملی از تمام دارایی خود، مطالبات یک ساله و بدهکاریهای یک ساله خود را در این دفتر وارد نمایند. اطلاعات باید بهصورت ریز و کاملاً دقیق باشند و به ترتیب آنها را وارد کنند. پس از آن توسط شخص امضا شود. دفتر رسمی دارایی را باید حداکثر تا 15 فروردین سال بعد تکمیل کرد. البته باید بدانید که هنگام پلمپ دفاتر حسابداری تجاری، از دفتر دارایی در حال حاضر استفاده نمیکنند.
دفتر رسمی کپیه
تجار تمامی مخابرهها، صورتحسابها، مرسولهها و... را باید در این دفتر وارد نمایند. تاریخ انجام امور هم بسیار مهم است. پس در وارد کردن تاریخ نیز باید دقت داشته باشید. تمامی این اسناد را باید بر اساس تاریخ ورود مرتب کرد. از دفتر رسمی کپیه نیز در پلمپ دفاتر قانونی استفاده نمیکنند.
در همین رابطه بخوانید: کاربرگ حسابداری چگونه تهیه میشود؟ + انواع کاربرگ آماده
مدارک مورد نیاز جهت اخذ پلمپ دفاتر
مدارک مورد نیاز جهت اخذ پلمپ دفاتر اشخاص حقیقی با اشخاص حقوقی تفاوت دارد. پس هر کدام را به تفکیک معرفی میکنیم.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ پلمپ دفاتر اشخاص حقیقی
- ارائه کپی کارت ملی متقاضی؛
- ارائه کپی پروانه کسب و مجوز فعالیت.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ پلمپ دفاتر اشخاص حقوقی
- کپی کارت ملی مدیر عامل؛
- مهر شرکت؛
- روزنامه تأسیس شرکت همراه با کپی؛
- ارائه تغییرات در روزنامه رسمی در صورت وجود تغییرات؛
در صورتیکه وکیل این امور را برای اشخاص حقیقی و حقوقی انجام میدهد، ارائه وکالتنامه هم از سمت او، الزامی است.
به غیر از دفاتر ذکر شده، دفاتر قانونی حسابداری دیگری هم وجود دارد
تهیه دفاتر پلمپ حسابداری چه کاربردی دارد؟
شاید از خودتان بپرسید کاربرد پلمپ دفاتر حسابداری چیست؟ در حقیقت برای ارائه اظهارنامه مالیاتی، داشتن پلمپ دفتر حسابداری الزامی است. پس زمانی که قصد ارائه اظهارنامه را داشته باشید، به پلمپ دفاتر قانونی نیاز میشود. همچنین در صورتی که قصد اخذ کارت بازرگانی را داشته باشید، به پلمپ دفاتر حسابداری نیاز پیدا میکنید.
در همین رابطه بخوانید: حسابداری مالیاتی چیست؟
مراحل ثبت پلمپ دفاتر قانونی 1401
ابتدا باید وارد سایت اداره ثبت شوید. سپس روی بخش ورود به ثبت دفاتر تجاری کلیک کنید. در این بخش باید تمام اطلاعات خواسته شده درباره متقاضی ثبت پلمپ دفاتر قانونی را بارگذاری نمایید. در بخش ثبت دفاتر، نوع شخصیت را باید شخصیت حقوقی انتخاب کنید. سپس تمامی اطلاعات مربوط به متقاضیان ثبت پلمپ دفاتر قانونی را وارد نمایید.
- بعد وارد کردن اطلاعات صحیح در سامانه، یک پیام مبنی بر ثبت هر یک از مراحل برای شما ارسال میشود. زمانی پیامک ثبت نهایی برای شما ارسال شد، باید اطلاعاتی مورد نیاز در زمینه شروع و تکمیل سالهای مالی را وارد نمایید. این اطلاعات که وارد میکنید باید کاملاً دقیق باشند و بر پایه روز، ماه و سال مالی آنها را تهیه کرده باشید. در مرحله بعدی، باید آدرس شرکت را بهصورت کامل و دقیق وارد کنید. این آدرس همان آدرسی است که دفاتر پلمپ شده موسسه به آن ارسال میشود. به همین خاطر باید با دقت کامل آردس را وارد نمایید.
- در مرحله بعدی، اطلاعات شخصیت حقوقی را مشاهده خواهید کرد. به دقت اطلاعات را بررسی نمایید تا از صحت آنها مطمئن شوید. در صورتی که اطلاعات به درستی وارد نشده باشند، برای اصطلاح آنها باید به واحد ثبتی مراجعه نمایید. پس از این مرحله سرسری نگذریم و به آن دقت داشته باشید. بعد کلیک روی تأیید اطلاعات، وارد صفحهای میشوید که نشان میدهد درخواست متقاضی با موفقیت ثبت شده است. در این مرحله یک کد پیگیری مشاهده خواهید کرد.
- در مرحله بعدی، باید سمت هر یک از افراد داخل شرکت را انتخاب کرده و اطلاعات اعضای هیئت مدیره را وارد نمایید. در مراحل بعدی، اسامی اعضای هیئت مدیره از قبیل نام، نامخانوادگی و تمامی مدارک شناسایی اعضا را باید وارد کنید. پس از آن روی مرحله بعدی کلیک میکنید. در مرحله بعدی، ثبت پلمپ دفاتر اعضای هیئت مدیره را در شرکت مشخص میکنید و سمت هر یک از اعضا و همچنین مسئولیتهای محدود یا نامحدود آنها را در شرکت مشخص مینمایید. در نهایت باید حق امضاداران را نیز در شرکت مشخص کنید.
- در ادامه مراحل، بخشی را خواهید دید که شامل دفتر مورد تقاضای شخص حقوقی است. در این بخش باید نوع دفاتر پلمپ از دفاتر روزانه کل، تعداد برگ آنها و جلد آن دفتر را مشخص نمایید و اطلاعات درج شده را در نهایت ذخیره خواهید کرد. در مرحله بعد، باید مدارک و همچنین اظهارنامههای پلمپ دفاتر حسابداری مورد تأیید در سایت را مشخص کنید. برای این کار باید روی دکمه تأیید کلیک نمایید.
- بعد تکمیل تمامی این اطلاعات ثبت پلمپ دفاتر حسابداری، باید اصل تمامی مدارک و اظهارنامه را به اداره ثبت کشور ارسال نمایید. به این ترتیب اداره پست، دفاتر را به آدرسی که در بخشهای قبلی داخل سایت وارد کردهاید، ارسال میکند. در مراحل بعدی، باید زمان تحویل مدارک به پست را مشخص کنید و پذیرش نهایی را بزنید. بعد از آنکه مدارک مورد نیاز برای ثبت دفاتر وارد کردید، بازرساان آنها را بررسی میکنند. در صورتی که مدارک از سوی بازرسان تأیید شد، متقاضی باید وجه دفاتر را پرداخت کنید. این پرداخت بهصورت اینترنتی انجام میشود.
سخن آخر
خب دوستان، با دفاتر پلمپ شده موسسه بهصورت کامل آشنا شدید. حالا انواع مختلف دفاتر رسمی و قانونی را نیز میشناسید. در صورتی که هرگونه فعالیت اقتصادی دارید، باید طبق مراحلی که در بخش قبلی گفتیم، پلمپ دفاتر حسابداری را انجام دهید. پلمپ دفاتر حسابداری در دوره حسابداری مالیاتی آموزشگاه پکت بحث میشود و شما میتوانید از این دوره برای آشنایی بیشتر با این مبحث استفاده کنید. به یاد داشته باشید که گذراندن دورههای تخصصی، میتواند مهارت و توانایی شما را در حوزه مالیاتی و امور مالیاتی، بیشتر کند.