حسابداری چیست؟
حسابداری چیست و به چه کسی حسابدار میگویند؟ پرطرفدار بودن رشته حسابداری بی علت نیست. با در نظر گرفتن مزایای شغلی و امتیازات شغل حسابداری، حسابدار شدن باید هم محبوب باشد. اگر صرفاً از علاقه مندان این رشته هستید و از بازار کار، میزان حقوق، شاخهها و… اطلاعاتی ندارید، باید ادامه مطلب را بخوانید. قدم برداشتن در رشته حسابداری، ساده نیست و بهتر است قبل از آن با نکات زیادی آشنا شوید.
حسابداری
حسابداری به زبان ساده
حسابداری چیست تعریف سادهای دارد. حسابداری یک فرایند سیستمی و فعالیت عملی است. حسابداری شامل بخشهای گوناگونی میشود. جمعآوری اطلاعات، طبقهبندی دادهها، ثبت اسناد مالی و تهیه گزارشات مربوط به آنها از جمله فعالیتهایی است که یک حسابدار باید انجام دهد. حسابداری را میتوان به روشهای مختلف آموزش دید. در مدل سنتی و قدیمی، شما مستقیماً در محیط کاری قرار میگیرید و به مرور با روشهای حسابداری آشنا میشوید. آموزش جدید حسابداری هم شامل رفتن به دانشگاه یا گذراندن دورههای آکادمیک است. با در نظر گرفتن اینکه حسابداری مهارت به حساب میآید، به ترکیبی از آموزشهای عملی و نظری نیاز دارید. تنها اینکه بدانید حسابداری چیست، شما را حسابدار نمیکند. شما باید بتوانید در محیط کاری از پس مشکلات و موانع بربیاید. چالشهای حسابدار بسیار زیاد است. بنابراین میتوانید تنها به آموزشهای آکادمیک اکتفا کنید. از طرف دیگر، رشد شغلی در حسابداری نیاز به دانش نظری دارد. اطلاع از گرایشهای حسابداری برای ارتقا شغلی لازم است.
حسابدار به چه مهارتهایی نیاز دارد؟
همانطور که گفتیم تنها اینکه بدانید حسابداری چیست، نمیتواند گره گشای کار شما باشد. حسابدار به مهارتهای فنی و دانش نظری در کنار هم نیاز دارد. با در نظر گرفتن وظایف سنگینی که در انتظار حسابدار است، داشتن مهارت الزامی خواهد بود. از طرف دیگر، مهارتها و تواناییهای بیشتر به معنای رشد سریعتر است. هرچقدر که بتوانید در کار خود ماهرتر باشید، پیشنهادات بهتری به شما خواهد شد. با در نظر گرفتن تمامی این موارد، به عنوان حسابدار مهارتهای زیر را باید داشته باشید:
- استانداردهای حسابداری: یک حسابدار باید بتواند گزارش گیریهای مالی، تهیه صورت حسابها و طبقه بندی اسناد را به خوبی انجام دهد. حتی با در نظر گرفتن رودهای ثابت در ارائه صورتهای مالی، حسابدار باید بتواند به بهترین شکل این کار را انجام دهد. رعایت استانداردهای حسابداری، در حفظ منافع شرکت و سهامداران اهمیت زیادی دارد.
- اطلاع از استانداردهای نظارتی: حسابدار مدیریت امور مالی و داراییهای شرکت را به دست خواهد داشت. حسابدار باید قبل از هر کاری داراییهای عمومی و خصوصی شرکت را بشناسد. رعایت اصول حسابداری در تهیه گزارشهای مالی بدون اطلاع از داراییها ممکن نیست.
- مهارت در استفاده از نرم افزارها: انجام کارهای حسابداری در کسب و کارهای امروزی بدون استفاده از نرم افزارهای حسابداری امکان پذیر نیست. نرم افزار حسابداری به حسابدار کمک میکند تا برای گزارش گیری از بخشهای مختلف سریعتر عمل کند. تمامی حسابداران ماهر از انواع نرم افزارهای حسابداری استفاده میکنند. فارغ از آن باید بتوانید نرم افزارهای جدید را هم به سرعت یاد بگیرید.
- تجزیه و تحلیل دادهها: حسابدار در طول روز با حجم زیادی از دادهها سر و کار دارد. بدون تجزیه و تحلیل دادهها نمیتوانید کار حسابداری را انجام دهید. حسابدار باید توانایی استخراج اطلاعات از دادههای خام را داشته باشد. برای به دست آوردن سود، باید میزان مخارج، هزینهها و درآمدها را تحلیل کنید. بنابراین قبل از هر چیز قوه تحلیل و آنالیز خود را بهبود ببخشید. به کمک کدینگ حسابداری، میتوان کار تجزیه و تحلیل دادهها را راحتتر کرد.
- توجه به جزئیات: حسابدار باید به جزئیترین نکات در گزارشات و اسناد مالی توجه کند. یکی از وظایف حسابدار پیدا کردن نواقص و معایب در گزارشهای مالی است. هرچقدر که بتوانید گزارشات درستتر و منطبق با واقعیت تهیه کنید، درصد خطا پایین خواهد آمد. ادامه فعالیت و حیات شرکت به حسابداری وابسته است. بنابراین نمیتوانید با اطلاعات غلط و گزارشات نادرست انتظار حفظ شغلتان را داشته باشید.
- ارتباط موثر با دیگر بخشها: حسابدار در طول روز مکاتبات زیادی را با بخشهای مختلف سازمان خواهد داشت. دریافت داده خام، جمع آوری اطلاعات و دادن گزارشات به مدیران مالی بالادستی از جمله کارهای یک حسابدار است. حسابدار موفق کسی است که بتواند گزارشات خود را به شکل شفاف تهیه کند. انتقال ایدهها، اتفاقات و اطلاعات باید بازه و روشن باشد. تهیه گزارشات پیچیده و غیرقابل فهم، از شما یک حسابدار موفق نمیسازد.
- توانایی حل مسئله: بروز اشتباه در گزارشات و دادههای مالی امری طبیعی است. در حسابداری شرکتهای بزرگ مشکلات و موانع زیادی پیش روی شما قرار میگیرد. اگر نگاه جزئی و دقیقی به صورتهای مالی داشته باشید، خیلی راحت میتوانید خطاها را پیدا کنید. اما تنها پیدا کردن خطاها و ایرادات کافی نیست. حسابدار موفق و ماهر باید توانایی حل مسئله هم داشته باشد. حسابدار باید در سریعترین زمان ممکن تصمیمات مورد نیاز را اتخاذ کند. پس از شناسایی مشکل، باید شناسایی راه حلهای موجود، ارزیابی گزینهها و انتخاب بهترین راه حل ممکن را با صرف کمترین زمان و هزینه انجام دهید.
- اولویت بندی کارها: یکی از کارهایی که به عنوان حسابدار با آن مواجه میشوید، اولویت بندی است. شما باید مطمئن شوید که کارها بهترین شکل در زمان مشخص انجام میشوند. پرداخت حقوق، تهیه لیست بیمه و ارسال اظهارنامههای مالیاتی از جمله چیزهایی است که باید در زمان خود انجام شود. هرگونه تاخیر در ارسال میتواند باعث صدمات و زیانهای مالی شود.
بازار کار حسابداری در ایران
بازار کار حسابداری در ایران
رشته حسابداری همیشه بازار کار مختص به خود را دارد. حسابداری از جمله رشتههایی است که در استخدامیهای دولتی و خصوصی، همیشه مورد استفاده است. در صورتی که حسابدار ماهری باشید، هیچ وقت بدون کار نخواهید ماند. میزان حقوق و دستمزد حسابدار در ایران از قانون کار کمتر نخواهد بود. علاوه بر آن رشد و ارتقا شغلی میتواند تاثیر زیادی در حقوق و مزایای حسابدار داشته باشد. از طرف دیگر میتوانید با انتخاب گرایشهای تخصصی حسابداری، شانس خود را برای گرفتن شغلهای بهتر و با مزایای بیشتر امتحان کنید. حسابداری مالی، حسابداری صنعتی، حسابداری پیمانکاری و… از جمله گرایشهایی است که همیشه بازار کار دارند.
حقوق حسابدار پایه در ایران چقدر است؟
میزان حقوق حسابدار پایه میتواند به ویژگیها و فاکتورهای زیادی وابسته باشد. کار در شرکت خصوصی و دولتی در میزان حقوق حسابدار نقش اساسی دارد. شرکتهای دولتی ملزم به پرداخت حداقل حقوق قانون کار هستند. در شرکتهای خصوصی ممکن است با استخدام قراردادی و پیمانکاری حقوقهای کمتر به شما پیشنهاد شود. با پشت سر گذاشتن قرارداد کارآموزی، حقوقهای بیشتر در انتظار شما خواهد بود. علاوه بر آن، ساعت کاری، موقعیت جغرافیایی و اندازه شرکت هم میتواند در میزان حقوق شما تاثیر گذار باشد. اما عموم شرکتها از حداقل حقوق مصوب قانون کار در کنار پرداخت بیمه و مزایای شغلی تبعیت میکنند. با در نظر گرفتن این میزان حقوق، وظایف زیر را باید در خاطر داشته باشید:
- بررسی فاکتورهای هزینه و مخارج و تهیه لیستی از آنها
- بررسی حسابهای شرکت مانند حساب تفصیلی، حساب سود و زیان، حساب سرمایه، حساب جاری، حساب برداشت، حساب وام و حساب اندوخته
- ارائه گزارش ماهانه از میزان سود و زیان شرکت
- تهیه لیست پرداخت حقوق کارکنان
- رسیدگی به امور مالیاتی
- تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی شرکت
انواع شاخههای حسابداری
حسابداری شاخههای زیادی دارد. به عنوان یک حسابدار دست شما برای ورود به بازارهای مختلف و گرفتن شغلهایی بهتر باز است. حسابداران میتوانند در سریعترین زمان ممکن ارتقا شغلی پیدا کنند. آموزش حسابداری تخصصی و گذراندن دورههای مختلف میتواند قدم اول برای ورود به شاخههای مختلف حسابداری باشد. در مشاغل مختلف نیاز به انجام امور مالی مختص به خود است. به همین دلیل دیدن گرایش های گوناگون و متنوع رشته حسابداری چندان عجیب نیست. با وجود کسب و کارهای مختلف، محاسبات مالی تخصصی مورد نیاز است. شما هم میتوانید به عنوان حسابدار، گرایش تخصصی خود را داشته باشید. اگر میخواهید پیشرفت کرده و حقوق و مزایای بهتری دریافت کنید، انتخاب رشته حسابداری الزامی است. موارد زیر را میتوانید به عنوان شاخههای پرطرفدار حسابداری در نظر بگیرید:
- حسابداری مالی
- حسابداری مدیریت
- حسابداری بهای تمام شده
- حسابداری مالیاتی
- حسابداری حقوق و دستمزد
- حسابداری دولتی
- حسابرسی
آزمون حسابداران رسمی ایران
چطور به یک حسابدار موفق تبدیل شویم؟
برای تبدیل شدن به یک حسابدار موفق، باید مسیر شغلی خود را شفاف و واضح مشخص کنید. برداشتن گامهای موثر و کوچک، میتواند اثری بزرگ در زندگی شغلی شما داشته باشد. اینکه بدانید چگونه حسابدار موفقی شویم، آسان است. اما برای رسیدن به این مقصد، به فداکاریهایی هم نیاز خواهید داشت. حسابدار موفق شدن نیازمند اختصاص وقت و پول برای گذراندن دورههای تخصصی و کسب مهارت بیشتر است. بدون مهارت و تواناییهای فنی، حسابدار خوبی نخواهید شد. حسابداری شامل مجموعهای از فرایندهای روتین و از پیش تعیین شده است. اما اینکه با چه روش و چه سرعتی میتوانید به نتیجه برسید، اهمیت زیادی دارد. توانایی کار با نرم افزارهای حسابداری، ثبت نام در کلاسها و دورههای تخصصی و شرکت در آزمون حسابدار رسمی، میتواند از جمله مشخصههای مهم هر حسابدار موفق باشد. آموزشگاه حسابداری حسابداران خبره با داشتن تجربه فراوان در زمینه آموزشهای حسابداری، به شما کمک میکند تا قدمهای خود را مطمئن بردارید. در آموزشگاه حسابداری پکت شانس آن را خواهید داشت تا زیر نظر بهترین اساتید آموزش ببینید. علاوه بر آن میتوانید از مزایایی مانند دریافت گواهینامه معتبر از طرف انجمن حسابداران خبره و دانشگاه صنعت نفت و پرداخت اقساطی هزینه دورهها هم استفاده کنید.