نحوه محاسبه مالیات دستگاه پز و کارتخوان
- مالیات کارتخوان چقدر است؟
- مشاغل مشمول مالیات دستگاه کارتخوان
- تشکیل پرونده مالیاتی دستگاه کارتخوان
- نحوه تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت کد مالیاتی یکتا
- نحوهی محاسبهی مالیات دستگاه کارتخوان
- نحوه استعلام مالیات کارتخوان
- استعلام پرونده مالیاتی کارتخوان
- نحوه لغو مالیات دستگاه کارتخوان
- پیامدهای عدم ثبت دستگاه کارتخوان در سازمان امور مالیاتی
امروزه اغلب افراد به منظور پرداخت وجه خرید محصولات یا خدمات از کارتهای عابربانک و دستگاههای کارتخوان یا پز استفاده میکنند. به همین دلیل تقریبا تمام مشاغل و کسب و کارها از این دستگاهها برای دریافت وجه خدمات و محصولاتی که ارائه میدهند، استفاده میکنند. نکته مهم در مورد استفاده از دستگاههای کارتخوان این است که صاحبان این دستگاهها در ازای استفاده از آن باید مبلغی را به منظور پرداخت مالیات کارتخوان واریز کنند.
نحوه تشکیل پرونده برای مالیات دستگاه کارتخوان در سازمان امور مالیاتی و نحوه محاسبه میزان مالیات این دستگاهها از مهمترین سوالاتی است که در ذهن صاحبان مشاغل و کسب و کارها وجود دارد؛ به همین دلیل در این مقاله از آموزشگاه حسابداری پکت به بررسی این مطالب پرداخته و به این سوالات پاسخ میدهیم.
مالیات کارتخوان چقدر است؟
مالیات کارتخوان سیار یا غیرسیار به طور کلی بستگی به نوع و میزان درآمدی که از طریق آن کسب میکنید، دارد. بر اساس قوانین مالیاتی ایران، تمام درآمدهای حاصل از فروش کالا و خدمات مشمول مالیات هستند و اداره مالیات از طریق کارتخوانها و اطلاعات تراکنشها، درآمد هر کسبوکار را بررسی میکند. برخی نکات مهم در مورد مالیات کارتخوانها:
-
مالیات بر درآمد: مبلغ مالیات به میزان درآمد و نوع کسبوکار شما بستگی دارد. میزان دقیق آن با توجه به اظهارنامه مالیاتی و تعیین درآمد شما مشخص میشود.
-
مالیات ارزش افزوده: اگر کسبوکار شما مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده باشد، باید درصدی از مبلغ فروش را به عنوان مالیات ارزش افزوده پرداخت کنید. در حال حاضر نرخ مالیات ارزش افزوده 9 درصد است.
-
مالیات مقطوع: برای مشاغل کوچک، سازمان مالیات طرحهای مالیات مقطوع ارائه میدهد که در آن مبلغ مشخصی بدون بررسی دقیق محاسبه و به عنوان مالیات در نظر گرفته میشود.
بهتر است که برای تعیین دقیق مالیات کارتخوان خود، با یک مشاور مالیاتی یا کارشناس حسابداری مشورت کنید تا بر اساس قوانین و نرخهای مالیاتی جدید، مبلغ دقیق مشخص شود.
مشاغل مشمول مالیات دستگاه کارتخوان
بر اساس قوانین مصوب سازمان امور مالیاتی کشور کلیه دارندگان دستگاههای کارتخوان مشمول پرداخت مالیات دستگاه کارتخوان شده و باید با ثبت نام در سامانه مربوط و دریافت کد اقتصادی پرونده مالیاتی تشکیل دهند. بر اساس این قانون هیچ یک از مشاغل و کسب و کارها مستثنی نبوده و همه افراد حقیقی که در مشاغل آزاد از دستگاه پز استفاده میکنند و همچنین اشخاص حقوقی دارنده دستگاه کارتخوان مشمول پرداخت مالیات میشوند و باید با تشکیل پرونده در سازمان امور مالیاتی نسبت به این امر اقدام کنند.
بیشتر بخوانید: نحوه ثبت نام و پرداخت مالیات درگاه های پرداخت اینترنتی
مشاغلی که مالیات دستگاه کارتخوان شامل آنها میشود
تشکیل پرونده مالیاتی دستگاه کارتخوان
افراد حقیقی و حقوقی که از دستگاه کارتخوان استفاده میکنند به منظور تسهیل در امور حسابرسی مالیاتی باید پرونده مالیات تشکیل داده تا دستگاه کارتخوان به پرونده مالیاتی آنها متصل شود. در پرونده مالیات دستگاه کارتخوان، کلیه دستگاههایی که به نام فرد حقیقی یا حقوقی ثبت شده باشد قابل مشاهده خواهد بود. زمانی که فرد دارای دستگاه کارتخوان نسبت به تشکیل پرونده در سازمان امور مالیاتی اقدام میکند، یک کد مالیاتی 10 رقمی یکتا دریافت میکند.
پس از دریافت کد و تشکیل پرونده مالیاتی، کلیه تراکنشهای انجام شده با دستگاه پز افراد به صورت هوشمند و شفاف از طریق بانک مربوطه در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میگیرد تا مالیات دستگاه کارتخوان تعیین و اعلام شود.
نحوه تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت کد مالیاتی یکتا
تشکیل پرونده و دریافت کد مالیاتی به منظور پرداخت مالیات دستگاه کارتخوان، فرایند سادهای دارد؛ در اولین قدم دارنده دستگاه کارتخوان باید به سامانه ملی خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه کرده و پس از ثبت نام در سامانه وارد بخش ساماندهی پذیرندههای بانکی شود. در این بخش مؤدی باید گزینه الصاق پرونده را انتخاب کرده و دستگاه کارتخوان خود را ثبت نماید.
افراد دارای دستگاه کارتخوان به منظور ثبت دستگاه خود باید از بین گزینههای مؤدی حقیقی، حقوقی، تبعه خارجی و تشکل قانونی گزینه مناسب را انتخاب کند. پس از انتخاب نوع مؤدی در مرحله بعد ثبت نام با شریک یا بدون شریک را انتخاب کرده و محل اقامت را وارد میکند.
در این مرحله فرایند ثبت نام تکمیل شده و نام کاربری و رمز عبور در اختیار اشخاص قرار میگیرد. مؤدی میتواند با این مشخصات وارد سامانه شده و با تکمیل اظهارنامه مالیاتی نسبت به پرداخت مالیات دستگاه کارتخوان خود اقدام کند.
بیشتر بخوانید: چگونه مالیات کمتری بدهیم؟
نحوهی محاسبهی مالیات دستگاه کارتخوان
بر اساس قانون کلیه تارکنشهایی که توسط دستگاه کارتخوان انجام میشود، به منزله فعالیت شغلی بوده و دارنده دستگاه موظف است که به ازای این تراکنشها مالیات دستگاه کارتخوان خود را پرداخت کند (مالیات تراکنش های بانکی چقدر است؟). اما نحوه محاسبه مالیات کارتخوان سیار یا غیرسیار با توجه به ماهیت مشاغل و همچنین میزان درآمد و سود سالیانه آنها متفاوت است.
نحوه محاسبه مالیات کارتخوان
بر اساس قانون تا سقف 35 میلیون و 600 هزار تومان سود سالیانه مشاغل و کسب و کارها توسط دستگاه کارتخوان، از پرداخت مالیات معاف خواهد بود. اما مازاد سود سالیانه کسب شده بر اساس فرمول زیر محاسبه و به عنوان مالیات دستگاه کارتخوان اخذ میشود:
- نرخ 15% مالیات برای مازاد سود از مبلغ 35.6 میلیون تومان تا سقف 50 میلیون تومان.
- نرخ 20% مالیات برای مازاد سود از مبلغ 50 میلیون تا سقف 100 میلیون تومان.
- نرخ 25% مالیات برای مازاد سود بیشتر از 100 میلیون تومان
نحوه استعلام مالیات کارتخوان
به منظور مشاهده کلیه دستگاههای کارتخوان ثبت شده به نام افراد مختلف و همچنین استعلام مالیات کارتخوان یا استعلام پرونده مالیاتی کارتخوان میتوان به سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه کرد. در این سامانه افراد میتوانند کلیه دستگاههای کارتخوان ثبت شده و همچنین درگاههای پرداخت الکترونیکی ثبت شده به نام خود را مشاهده نمایند.
بیشتر بخوانید: مشاور مالیاتی یا وکیل مالیاتی کیست؟
استعلام مالیات دستگاه کارتخوان
استعلام پرونده مالیاتی کارتخوان
برای استعلام پرونده مالیاتی کارتخوان و مشاهده اطلاعات مربوط به مالیات، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
-
سامانه سازمان امور مالیاتی کشور: به سایت سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کنید و در بخش "پورتال خدمات الکترونیکی مؤدیان مالیاتی" ثبتنام و ورود کنید. در این سامانه میتوانید اطلاعات پرونده مالیاتی، میزان بدهی و اظهارنامهها را مشاهده کنید.
-
استفاده از شناسه یکتا و کد اقتصادی: در سامانه امور مالیاتی، از شناسه یکتا یا کد اقتصادی که به کارتخوان شما اختصاص داده شده استفاده کنید. این کد هنگام ثبتنام کارتخوان در بانک مرکزی یا شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت به شما داده شده است.
-
تماس با اداره امور مالیاتی منطقه: اگر به صورت حضوری یا تلفنی پیگیری میکنید، با اداره مالیات محل کسبوکار خود تماس بگیرید. با ارائه کد ملی و شناسه کارتخوان، وضعیت پرونده و بدهیهای احتمالی را بررسی کنید.
-
سامانه پیامکی: برخی مواقع سامانه امور مالیاتی اطلاعیههای مالیاتی را از طریق پیامک ارسال میکند. در صورتی که پیامی از این سامانه دریافت نکردهاید، شماره همراه خود را در سامانه مالیاتی ثبت کنید تا از اطلاعرسانیها بهرهمند شوید.
استفاده از این روشها به شما کمک میکند تا از وضعیت پرونده مالیاتی کارتخوان خود مطلع شوید و از جرایم ناشی از عدم پرداخت به موقع مالیات جلوگیری کنید.
نحوه لغو مالیات دستگاه کارتخوان
دارندگان دستگاه کارتخوان در صورتی که به هر دلیل از دستگاه خود استفاده نمیکنند باید نسبت به غیر فعال کردن دستگاه مورد نظر اقدام کنند. غیر فعال کردن دستگاههای کارتخوان به سادگی و از طریق درگاه اینترنتی سازمان امور مالیاتی انجام میشود تا دستگاه مورد نظر مشمول پرداخت مالیات کارتخوان سیار یا غیرسیار نباشد. برای این کار کافی است که افراد به قسمت ساماندهی پذیرندههای بانکی در سامانه سازمان امور مالیاتی وارد شده و کلیه دستگاههای کارتخوان و درگاههای پرداخت الکترونیکی ثبت شده به نام خود را مشاهده نمایند. این کار بعد از استعلام پرونده مالیاتی کارتخوان ممکن است.
نحوه لغو مالیات
در قسمت ساماندهی پذیرندههای بانکی این امکان فراهم شده است که بتوان برای دستگاههای کارتخوان یا درگاههای پرداخت الکترونیکی، درخواست غیرفعالسازی ارائه کرد. به این ترتیب دارندگان دستگاه یا درگاه پرداخت میتوانند به هر دلیل برای غیرفعالسازی آنها اقدام کرده تا مشمول پرداخت مالیات دستگاه کارتخوان در درگاه پرداخت نباشند.
پیامدهای عدم ثبت دستگاه کارتخوان در سازمان امور مالیاتی
همانطور که اشاره شد، کلیه تراکنشهای دستگاههای کارتخوان و درگاههای پرداخت الکترونیکی، از نظر سازمان امور مالیاتی فعالیت شغلی به حساب میآید؛ به همین دلیل در صورتی که فرد به هر دلیل دستگاه کارتخوان خود را در سامانه این سازمان ثبت نکرده و پرونده مالیاتی تشکیل نداده باشد، به عنوان متخلف شناخته میشود. در صورتی که این موضوع محرز شود، فرد علاوه بر پرداخت مالیات کارتخوان خود، باید جریمه عدم تشکیل پرونده مالیاتی و عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی را نیز پرداخت کند.
بیشتر بخوانید: جرم فرار مالیاتی چیست و چه مجازاتی دارد؟
سخن آخر
امروزه اکثر مشاغل به منظور دریافت هزینههای فروش محصولات و ارائه خدمات خود از دستگاههای کارتخوان استفاده میکنند. صاحبان این مشاغل به عنوان عضوی از جامعه در ازای استفاده از این دستگاهها باید درصد مشخصی از سود سالیانه خود را به عنوان مالیات دستگاه کارتخوان به دولت پرداخت نمایند.
به همین دلیل کلیه دارندگان دستگاههای کارتخوان موظف هستند که پرونده مالیاتی در سازمان امور مالیاتی تشکیل داده و با دریافت کد یکتای مالیاتی نسبت به ثبت دستگاههای خود و الصاق آن به پرونده اقدام نمایند. پس از انجام این فرایند و دریافت کد مالیاتی، کلیه تراکنشهای دستگاه به صورت هوشمند توسط بانک به سازمان امور مالیاتی ارسال میشود تا مالیات دستگاه کارتخوان مربوط بر اساس سود سالیانه محاسبه و اخذ گردد. این کار را میتوانید در دوره آموزش حسابداری پکت، یاد بگیرید و انجام دهید.