حسابداری انبار چیست؟
حسابداری یکی از مهمترین رشتههای تحصیلی در تمام دنیا محسوب میشود. در هر کسبوکار، سازمان و ارگانی، یک یا چند حسابدار مختلف حضور دارند. بسته به نوع و ابعاد کسبوکار، تعداد حسابداران بیشتر یا کمتر خواهد بود. انواع مختلف حسابداری در این رشته وجود دارد. در این میان میتوان به حسابداری انبار بهعنوان یکی از مهمترین بخشهای حسابداری اشاره کرد. در ادامه این مطلب از بلاگ آموزشگاه حسابداری پکت شما را بهصورت کامل با حسابداری انبار آشنا خواهیم کرد.
حسابداری انبار چیست؟
حسابداری یک علم گسترده است. حسابداری انبار یا همان Store accounting یکی از شاخههای اصلی حسابداری به حساب میآید. به مجموعه عملیاتهایی که برای مشخص کردن قیمت موجودی انبار انجام میدهند، حسابداری انبار گفته میشود. صورتبرداری از موجودی انبار و ارزیابی موجودی، انبارگردانی گفته میشود.
تمامی ورودی و خروجی کالاهای انبار باید با صدور سند حسابداری باشد
اهمیت حسابداری انبار
در بسیاری از موسسات و کسبوکارها، مخصوصاً کارخانههای تولیدی، موجودی انبار شامل مواد اولیه و تجهیزات میشود. این موجودی بخش عمده سرمایه کسبوکار را شکل میدهد. از این رو اهمیت بسیاری دارد. پس مدیریت این بخش عظیم از داراییهای یک سازمان را باید به دست حسابداری سپرد که در این زمینه تخصص داشته باشد.
آموزش حسابداری انبار، یکی از منابع رشته حسابداری هنرستان هم محسوب میشود.
چرا حسابداری انبار انجام میشود؟
هر شرکت و سازمانی باید در لحظه موجودی انبار خود را در دست داشته باشد. همچنین باید ارزش ریالی آن را نیز بداند. در ضمن باید حسابهای ورودی و خروجی کالا از انبار با موجودی نهایی همخوانی داشته باشند. موجودی انبار بهصورت مستقیم با سود و البته مالیات شرکتها در ارتباط است. پس اهمیت بسیاری دارد که اطلاعات موجودی کالا دقیق و جامع باشد. همچنین گاهی عدم موجودی یک ماده باعث توقف خط تولید میشود. همه اینها باعث شدهاند تا حسابداری انبار به کاری بسیار مهم تبدیل شود. حسابدار انبار وظایف خطیری به عهده دارد.
کاربرد حسابداری انبار
بهصورت کلی کاربرد حسابداری انبار را میتوان به موارد زیر خلاصه کرد:
- محاسبه کردن مبلغ موجودیهای انبار به قیمت تمامشده و در صورت خسارت ناشی از حوادث، محاسبه خسارات با آن قیمتها؛
- کاهش دادن میزان عملیاتهای حسابداری و تسهیل کار حسابداران با کمک صدور قبض انبار و تسهیل پرداخت مبلغ کالا به فروشنده؛
- کنترل کردن تعداد موجودی انبار و جلوگیری نمودن از صرف هزینه بیش از حد و هدر رفت سرمایه در گردش موسسه؛
- جلوگیری کردن از ضرر و زیان گسترده در واحدهای اقتصادی با کمک کنترل دقیق موجودی انبار و جلوگیری کردن از ازدیاد بیش از حد موجودی؛
- دریافت کردن، نگهداری و توزیع صحیح و سریع مواد اولیه، کالا و وسایل مورد نیاز
انباردار کیست و چه وظایفی دارد؟
در کنار حسابدار انبار، انباردار هم همیشه حضور دارد و باید بدانید که انباردار کیست. البته در برخی موسسات کوچک، فقط یکی از این موقعیتهای شغلی دیده میشود. همان طور که در بخشهای قبلی در خصوص حسابداری انبار و وظایف حسابدار انبار صحبت کردیم، حالا بد نیست تا کمی در خصوص وظایف انباردار نیز صحبت کنیم. به این ترتیب میتوانید تفاوت بین وظایف این دو پست شغلی را تشخیص دهید.
- ارائه کردن کلیه گزارشهای لازم به مقامات مربوطه؛
- بایگانی کردن اسناد و مدارک مهم انبار؛
- حفظ، حراست و نگهداری از اجناس و رعایت کلیه اصول ایمنی در انبار؛
- همکاری کردن با حسابداری صنعتی و واحد سفارشها در خصوص تعیین حداقل و حداکثر نقطه سفارش؛
- طبقهبندی، تنظیم و کدگذاری کالاها و اجناس؛
- ثبت مشخصات و تعداد اجناس وارد شده و صادر شده در دفاتر و کارتهای انبار؛
- صادر کردن برگ درخواست خرید کالاها در صورت نیاز؛
- صادر کردن فرمهای مرجوعی و برگشت از خرید کالاها و سایر فرمهای مشابه؛
- صادر کردن حواله انبار هنگام تحویل کالا؛
- صادر کردن قبض انبار یا برگ رسید جنس به انبار بعد از تحویل گرفتن کالا؛
- تحویل اجناس و کالاهای خریداریشده بر اساس اسناد و مدارک خرید
حسابدار انبار باید اصول انبارگردانی را هم بلد باشد
اصول حسابداری انبار
تا به اینجای مقاله حتماً در خصوص تفاوت بین حسابدار انبار و انباردار بهصورت کامل اطلاع دارید. حال بهتر است در خصوص اصول حسابداری انبار کمی صحبت کنیم. در ادامه شما را با 4 مورد از مهمترین اصول حسابداری انبار بهصورت کامل آشنا خواهیم کرد:
- اسناد خرید در حسابداری انبار
بر اساس این اصل از حسابداری انبار، کلیه هزینههایی که در یک مجموعه اقتصادی انجام میشوند، باید بر اساس فاکتورهای موجود سند زده شوند. در این خصوص باید به اسناد تخفیفها، مشخصات فروشنده، ارزش افزوده و سایر هزینهها نیز بپردازند. فراموش نکنید هزینههایی که در حالت فعلی نستند، تا زمانی که قیمت نهایی مشخص نشوند، روی قیمت حواله فروش تأثیر نمیگذارند. در این میان میتوان به هزینههای گمرک، هزینههای حمل و نقل، هزینههای انبارداری و امثال آن اشاره کرد.
- اسناد انتقال کالا بین انبار
خب به دومین اصل در حسابداری انبار رسیدیم. بر اساس این اصل، انتقال کالا و مواد اولیه بین بخشهای مختلف واحدهای تولیدی یا انبارهای دیگر، نیازمند سند رسمی هستند. به این ترتیب ابتدا باید سند حواله انتقالی از انبار مبدا تعیین قیمت شود و بهاری سند را به انبار مقصد اضافه کنند.
- اسناد بهای تمام شده کالای تولیدی
این اصل را میتوان سختترین اصل در حسابداری انبار دانست. در این اصل برای هر محصول علاوه بر اینکه هزینههای مواد مصرفی، هزینه بستهبندی، حمل مستقیم کالا و... را تعیین میکنند، بلکه باید هزینه تولید نیز لحاظ شود. در این حالت باید حسابداری صنعتی را بهصورت کامل آموخته باشید تا بتوانید اسناد بهای تمام شده کالای تولیدی را به دست بیاورید.
در همین رابطه بخوانید: بهای تمام شده کالای تولیدی چگونه محاسبه میشود؟
- بهای تمام شده کالای صادره از انبار
بر اساس این اصل، هر کالا باید به هنگام خروج از انبار، یک قیمت نهایی داشته باشد. قیمت خروجی از انبار به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای این کار از دو سیستم ارزیابی ادواری موجودی و سیستم ارزیابی دائمی موجودی استفاده میکنند. در سیستم ادواری، مبلغ کالای در دست، فقط در پایان هر دوره مشخص میشود. پس بهای تمام شده کالا در پایان دوره برابر با ارزش کل کالای موجودی منهی ارزش موجودی پایان دوره به علاوه کل ورودی طی دوره به علاوه ارزش موجودی در ابتدای دوره خواهد بود.
نرمافزارهای حسابداری انبار
اگر بهعنوان حسابدار انبار قصد فعالیت دارید، علاوه بر اینکه باید تسلط کافی بر حسابداری صنعتی و تولیدی و تمامی قوانین انبار داشته باشید، باید بر نرمافزارهای حسابداری مختلف انبار تسلط پیدا کنید. نرمافزارهای حسابداری انبار بسیار متنوع و مختلف هستند. البته ساز و کار و پیکربندی کلی این برنامهها تقریباً شبیه به هم است. پس در صورتی که بر چند مورد از آنها تسلط داشته باشید، میتوانید با سایر انواع نرمافزارهای حسابداری انبار نیز کار کنید. در ادامه شما را با چند مورد از مهمترین و معروفترین نرمافزارهای حسابداری انبار آشنا خواهیم کرد.
- نرمافزار انبارداری میزان؛
- نرمافزار انبارداری فرداد؛
- نرمافزار انبار مقداری و ریاضی پندار سیستم,
- نرمافزار انبارداری رادیکال؛
- نرمافزار حسابداری انبار پارمیس استار؛
- نرمافزار حسابداری انبار BOM؛
- نرمافزار انبار و حسابداری انبار مهفا؛
- نرمافزار انبارداری صنعتی سپهر؛
- نرمافزار انبارداری تحت وب انبار آنلاین؛
- نرمافزار مدیریت انبار منطبق؛
- نرمافزار انبار منطق؛
- نرمافزار انبارداری قیاس؛
- نرمافزار حسابداری و انبارداری یکتا سیستم؛
- نرمافزار انبارداری سردخانه؛
- نرمافزار انبارداری مبین سافت؛
- نرمافزار حسابداری انبار آسان؛
- نرمافزار انبار و تامین یا سیستم؛
- نرمافزار مدیریت انبار و فروش حسابداری مالی همیار سیستم؛
- نرمافزار حسابداری انبار ماهان؛
- نرمافزار مدیریت انبارداری و حسابداری انبار زروان؛
- نرمافزار انبارداری و مدیریت انبار تدارکات نارنج
جمع بندی
تا به اینجا، بهصورت کامل با حسابداری انبار آشنا شدید. شرح وظایف حسابدار انبار با انباردار متفاوت است. این موقعیت شغلی بسیار حساس بوده و نیاز به مهارت و تجربه بالا دارد. آموزش اصول انبارداری، بخشی از آموزش حسابداری در دورههای ویژه بازار کار پکت است. هنگامی که بخواهید در یک شرکت بازرگانی، تولیدی یا صنعتی استخدام شوید، باید حسابداری انبار را بلد باشید و اصول انبارگردانی را بدانید.